top of page

שינוי דפוסי חשיבה והרחבת תודעה

Search

למה טיפול ברגשות משנה את המציאות

  • לליה גורמזאנו
  • Mar 7, 2016
  • 8 min read

מה הסוד של האנשים שמצליחים? איך קורה שאנשים מסויימים חיים חיים מלאים של הצלחה בקריירה, במשפחה ובאורח חיים בריא בעוד הרוב נשאר מאחור? הדרך של אנשים שמצליחים אינה מה שהם עושים בחוץ אלא במה שקורה בתוכם פנימה. וזה הסוד. שהסוד נמצא בתוכך. עליך לצאת למסע לגלות אותו, כי העוצמות הייחודיים שלך גלומים אך ורק בתוכך. על מנת להחזיר אותך למסלול ההתפתחות המיטבי עבורך, ולמימוש הפוטנציאל הגבוה ביותר שלך, עלייך לטפל בשלושה פרמטרים פנימיים שבתוכך :

רצון, רגשות ומחשבות.

במאמר זה אני מתמקדת ברגשות, מה הן רגשות? מה ההשפעה שלהן על המציאות? ומה התפקיד שלהן במסלול שלך?

לטיפול ברגשות יש כיום הרבה טכניקות פשוטות וקלות לביצוע.

מה זה רגש?

רגשות מתחלקים לשתי קבוצות גדולות, רגשות שכיף להרגיש אותם ורגשות שלא נעים להרגיש אותם. אין דבר כזה רגש טוב ורגש רע. בילדות שלנו לימדו אותנו לעשות הפרדה לקבוצות של רגש טוב ורגש רע. כאשר הרגשנו מאושרים וחייכנו כילדים, הסביבה חשה התלהבות ונתנה לרגשות הטובים שלנו לגיטימציה. לעומת כאשר הרגשנו נלהבים ורוח שובבה נפלה עלינו וזה לא התאים למבוגרים אז כעסו עלינו והגדירו את ההתלהבות הזאת כרגש רע. במקרה כזה, כילדים, יכול להיות שנוצרה לנו אמונה/דפוס חשיבה מסביב להתלהבות הזאת, שאסור להתלהב, שזה רע. כתוצאה מכך שמחה יכולה להתפרש אצלנו היום כדבר אסור ומאז ועד היום זה השפיע על ההתנהלות שלנו בהמשך החיים. כילדים, גם רגשות כמו כעס היו מתפרשים בסביבה כרגש אסור וגם אותם למדנו לחנוק. באיזשהו שלב, כאשר כבר גדלנו ולמדנו "לשלוט" על רגשותינו, למדנו כמה שיותר לנתק את עצמינו מרגשות, כי רגשות גרמו לאחרים לחוש לא טוב. רוב האנשים בבגרותם (מגיל 7 בערך) כבר לא מבטאים רגשות באופן המקסימאלי. חוסר ביטוי הרגשות גרם לנתק בינינו לבין הרגשות, ומכאן בינינו לבין עצמינו, ובינינו לבין אחרים. בגלל התהליך הזה, נוצר בנו כילדים בלבול וחוסר בטחון בתחושות של עצמינו. הפסקנו לסמוך על עצמנו, כי כל מה שחשנו לא הסתדר עם הסביבה. ובמשך שנים המשכנו לטפח את חוסר הביטחון שלנו. עד כדי כך שהיום הרבה אנשים באמת לא יודעים איך הם מרגישים באופן ספונטני. ואם כן מרגישים, אז לא יודעים איך להתנהל עם הרגשות הללו. חוסר הביטחון תופס מקום גדול במהות שלנו. כאשר מלווה אותנו תחושה של חוסר בטחון, זה מהדהד מבחינה אנרגטית בכל הגוף שלנו ומחוצה לה במציאות שלנו. לרגש ולתחושה יש מהות. היקום מדבר איתנו ובינו לבין עצמו באנרגיות. אנרגיות הן חלק מתהליך היווצרות כימית. כאשר אנחנו מרגישים חוסר בטחון, זה מהדהד למערכת החיסונית שלנו, לזוגיות שלנו, לילדים שלנו, למצב הכלכלי שלנו, למעשה לכל דבר.

למה כל כך חשוב להרגיש?

לא היית רוצה להרגיש טוב בכל מצב? בכל מקום נתון? לא היית רוצה להרגיש נוכחות עוצמתית? שיש לך מה להגיד? שיש לך מה להציע לעולם הזה? החיבור לרגש = חיבור להווה. כאשר יש לנו באופן שיגרתי ניתוק רגשי, אין בתוכנו איזון, לכן אין בתוכינו ביטחון, רגשות העבר שניסינו להדחיק מתפרצים בכל מיני זמנים, והזמנים מתבלבלים לנו. אנחנו חווים הרבה מהזמן שלנו רגשות כואבים מהעבר או רגשות פחד מהעתיד, וזה מנתק אותנו מההווה. אם לא נהיה מחוברים להווה איך נהיה נוכחים? אם היינו מחוברים כל רגע לרגש נוכחי, והיינו מרגישים טוב אתו, היינו יכולים להיות מחוברים להווה בכל רגע נתון, במלוא עוצמתנו, בביטחון מלא ובנוחות גדולה, היינו מרגישים הרמוניים, היינו מרגישים חלק מהבריאה, והיינו מרגישים את עצמנו מתממשים בכל רגע ורגע כמו פרח יפיפה שצומח ברגע זה. להיות מחובר לרגש, מתוך ידיעה שאין דבר כזה רגש טוב או רגש רע, אלא רגש הוא רגש, רגש, כל רגש שהוא, עצב או שמחה, הוא מה שאני מרגיש, הוא חלק ממני, הוא אני בשלמותי, ואני מקבל אותו כפי שהוא, הוא להיות נוכח, הוא להיות נוכח בהווה, לא להיות בזיכרונות צפים מהעבר, לא להיות בפחדים מהעתיד, הוא פשוט להיות אני ברגע זה, להיות נוכח, וזה לא משנה איזה רגש מלווה אותך, זה להרגיש טוב עם עצמך על מה שאתה. ברגע שאתה מרגיש את עצמך בטוב, אתה יכול להתחבר לכל סוג של אנשים שממולך ללא מאמץ.

התפיסה שלנו לרגשות כילדים

כילדים לא אפשרו לנו לחוות את הרגשות במלוא עוצמתן. יש רגשות שאנשים כמבוגרים בכלל לא מכירים היום, רק משום שכילדים גם להם לא אפשרו להרגיש את כל מנעד הרגשות שלנו, ולא לימדו אותנו למצוא דרכים לבטא את הרגשות שלנו. ההורים שלנו, אשר לרובם הייתה כוונה טובה, עיצבו אותנו על פי תפיסתם (המצומצמת) לעולם הזה, מבלי לסמוך עלינו. אז אם הם לא סמכו עלינו, איך אנחנו נסמוך על עצמינו?

(על איך הופכים קשר בין הורה לילד להעצמה וההשפעה הגנטית ניתן לקרוא במאמר שלי "קונפליקט עם הילד, העצמה והתפתחות גנטית")

מהו מנעד רגשות

להבין מהו מנעד הרגשות שלנו ולקבל על עצמינו את כל מנעד הרגשות שלנו הוא אחד הדברים הכי חשובים בכל הנוגע לרגשות. ההבנה והקבלה המלאה של עצמינו, כפי שאנחנו על מה שאנחנו זה מצב שבו נוכל יותר ויותר להתפתח ולהתקדם במסלול החיים הגבוה ביותר שלנו. מנעד רגשות הוא כל מנעד הרגשות שקיים בתוכינו. אלה שאנחנו מרגישים איתם נעים וכיף ואלה שאנחנו מרגישים איתם בחוסר נוחות. הרגשות המוארים והרגשות האפלים. לכל אחד מאיתנו יש נשמה שבאה לעולם הזה על מנת להתפתח. בשפה היומיומית והלא רוחנית, ניתן לאמר שלכל אדם יש ייעוד בעולם הזה והדרך לייעוד היא התפתחות. חלק מהדרכים להתפתח היא לחוות את כל הרגשות בכל מיני עוצמות כדי ללמד אותנו משהו. לכל אחד מאיתנו מנעד רגשות רחב, כל הרגשות הן רגשות שאמורים להיות ולחיות, כמו שכל הצבעים בקשת הם טובים כולם באותה מידה, אין צבע יותר טוב או פחות טוב. ללא צבע אחד בקשת, הקשת תהיה קטנה יותר, ועשירה פחות, כך גם עם מנעד הרגשות שלנו, אם "נעלים" רגש, זה יקטין אותנו ויצמצם את היכולות שלנו. יותר מזה, לא ניתן באמת להעלים רגש, ברגע שאנחנו מנסים להעלים רגש, הוא יצוץ בצורה אנרגטית אחרת, למשל בצורת מחלה בגוף. כל הרגשות קיימים כפי שכל האנרגיות ביקום קיימות. אנחנו לא ממציאים אנרגיה, הכל קיים, אנחנו לא ממציאים רגשות, הכל קיים, אנחנו יכולים לגלות את מה שכבר קיים, אותו הדבר עם רגשות. כל הרגשות כבר קיימים, אנחנו רק מגלים אותם, חווים אותם, ולומדים לבטא אותם בכל מיני צורות. ככל שנתפתח, נלמד לבטא אותם בצורה מטיבה יותר, זה מה שנקרה, מימוש פוטנציאל. אך אם לא נכיר את כל הרגשות שלנו איך נדע איך לנצל אותן? איך נדע לממש את הפוטנציאל שלנו? להעלים זה בטח לא פתרון, להעלים זו גרימת בעיה והסתבכות. מה שכן ניתן לעשות זה לווסת ולתעל. בסופו של דבר רגש הוא מנוע, שאותו אנחנו צריכים ללמוד לתעל. רגש הוא אחד השפות של הנשמה לתקשר אתנו. ברגע שלא נקשיב לה לא תהיה מערכת יחסים ביננו לבין הנשמה שלנו. בשפה היומיומית, רגש היא שפה של היקום לדבר איתנו, ברגע שלא נדע את הרגש, ברגע שלא נקשיב לרגש, שלא נבין את המסר שהיא מעבירה לנו אנחנו נגלה הסתבכות בכל מה שקיים מחוצה לנו, בגוף, במערכות יחסים, במקום העבודה, ואפילו במצב האקונומי שלנו.

איך לקבל רגשות?

להיות החבר הכי טוב של עצמך והריפוי – בתחילת המאמר דיברנו על זה שרגשות מתחלקים לשתי קבוצות גדולות : כאב והנאה. בתוך קבוצת הכאב יש רגשות כיסוי: פחד, בושה, כעס, תסכול וכו' כולם מגיעים מאותו מקום שנקרא כאב. בתוך קבוצת הנאה יש שמחה, אהבה, הכרת תודה, חמלה וכו'. כאשר אנחנו מרגישים רגש מסוים עלינו תחילה להרגיש אותו, לחוות אותו, מבלי לפגוע באף אחד אחר, אם זה כאב, אז לבכות, אם זה כעס אז לצרוח או להכות בכרית, יש הרבה רגשות שהם כיסוי לכאב, רוב הרגשות הלא נעימים הם כיסוי לכאב, תחושת כעס מגיעה מכאב, תחושת פחד מגיעה מכאב, תחושת בושה מגיעה מכאב, תחושת תסכול מגיע מכאב, עלינו לשאול את עצמינו את כל השאלות על מנת להגיע לבסיס הרגש. לאחר מכן לשאול את עצמינו איך אנחנו יכולים לעזור לעצמינו? לחבק, להרגיע, לשחק, ללטף, לשטוף את עצמינו במים.., לעשות דבר מה שיגרום לנו להרגיש טוב יותר. לעיתים קרובות כאשר אנחנו מרגישים רגש של כאב, אנחנו תחילה כועסים על עצמינו, זה המקום בו אנחנו שופטים את עצמינו בדיוק כפי ששפטו אותנו כשהיינו ילדים, אנחנו למעשה העתקנו דפוס התנהגות של מה שעשו לנו בילדות שלנו, והפכנו את הדפוס הזה לשלנו. מצב כזה מכניס אותנו ללופ. מצב כזה, שם אותנו בתדר מאוד נמוך שמהדהד לשאר הגוף שלנו ויוצר מחלות, ומצב כזה יוצר לנו מציאות כזאת. כל רגש מהדהד החוצה מאיתנו לגוף ולמציאות. לכן, עלינו לעשות עם עצמינו הסכם, שאנחנו יותר לא מבקרים את עצמינו. אנחנו מסכימים מראש שכל רגש שאנחנו חשים, הוא רגש אמיתי ואנחנו מתייחסים אליו, ונמצאים שם בשביל עצמינו, ושואלים את עצמינו מה אנחנו יכולים לעשות למען עצמינו בשביל להרגיש יותר טוב עם עצמינו. אנחנו הופכים להיות החברים הכי טובים שיכולנו להיות בשביל עצמינו ומבטיחים לעצמינו שמעתה אנחנו מקשיבים לרגשות שלנו.

וויסות הרגש

לאחר שאנחנו מאפשרים לעצמינו לחוות את הרגשות שלנו, ולאחר שאנחנו נמצאים שם בשביל עצמינו אנחנו כבר עושים תהליך ריפוי, ובאופן אוטומטי הרגש מווסת את עצמו. ככל שנחזור על התהליך הזה יותר ויותר, עם קבלה מוחלטת, ומסירות גדולה, הרגשות הקשים לחוויה יווסתו את עצמם.

רגש הוא מנוע לפעולה - איך מפעילים את המנוע הזה? איך מתעלים רגשות למטרה.

לאחר שהרגשות יהיו יותר מאוזנים, הרגשות יוכלו לבצע את התפקיד שלהם. רגשות זו אינפורמציה מהלב. הלב יודע הכל ובדיוק, מה נכון ומה לא נכון למסלול ההתפתחותי שלנו כעת. ברגע שנהיה מחוברים לרגש/ללב, האינטואיציה שלנו תהיה מאוד חזקה. אנחנו נשמע את רחשי ליבנו, בכל רגע נתון, וזו תחושה נפלאה. רגשות זו אינפורמציה. איפה שמרגיש טוב אנחנו בוחרים להיות ובמקומות שלא נרגיש טוב נוכל לבחור לא להיות גם מנטלית וגם פיזית. ככל שהתהליך יהיה יותר מתקדם, רוב הזמן נרגיש טוב. כי הלב שלנו כבר יוביל אותנו למקומות טובים בלי מאמץ, ואלו יהיו רגעי קסם של החיים. יש שיקראו לזה ניסים, ויש כאלו שיראו את החיים כל הזמן כנס.

השפעת רגש על התאים בגוף ועל המציאות

לרגש יש מהות. לרגש יש קוד אנרגטי. כפי שלכל אנרגיה יש קוד ביקום. כל צירוף של אנרגיות יוצר תרכובת כימית. כפי שחמצן שהקוד שלו זה O ומימן שהקוד שלו זה H יוצרים מים, כך גם רגשות יש להן קוד והצירוף שלהן יוצרת תרכובת כימית. אומנם לא גילו מה הקוד של שמחה או של עצב, אך כן גילו שרגשות משפיעים מבחינה כימית על התאים שלנו בגוף. בצילומים ממוחשבים של התאים בגוף, גילו שיש מאחורי כל תא פוטונים של אור, שמשפיעים על השתנות התא. מבחינתנו זה לא משנה אם אנחנו יודעים את הקוד אבל אנחנו כן יודעים להבדיל בין רגש לרגש. כשם שאנחנו מרגישים על גופינו את ההבדל בין קרח שנוגע בנו לבין מים שנוזלים עלינו, כך גם אם רגשות אנחנו יודעים להבדיל בין דפיקות לב של שמחה והתרגשות לבין דפיקות לב של כאב ופחד. כפי שרגשות משפיעים על הגוף של עצמינו סביר להניח שרגשות ישפיעו על הסובבים אותנו, הגוף מדבר אלינו ברגשות ועלינו להקשיב. חוק הטבע אומר שדומה מושך דומה. אנשים שמחים מושכים אנשים שמחים, ואנשים ממורמרים מושכים אליהם אנשים ממורמרים, אהבה מושכת אהבה. רגשות בהחלט מושכים אלינו ויברציה גם של מצבים וחומר.

לקישור מעניין בהשפעה מולקולרית של הרגשות ע"י ד"ר קנדיס פרת' לחץ כאן:

רגש מייצר אמונה/דפוס חשיבה

כפי שלרגש יש מהות גם לאמונה או לדפוס חשיבה יש מהות. אם כך איך הרגש משפיע על האמונות שלנו? ועל דפוסי החשיבה שלנו? כאשר אנחנו מדוכדכים אנחנו אוטומטית חסרי אמונה, ואנחנו מתחילים לייצר דפוסי חשיבה מאוד נמוכים, "הולך להיות לי יום רע" "אני הולך להיכשל" "אני לא אסגור את החודש", "אני לא אתקבל", "אני לא יעמוד בלחץ" וכד', כאשר אנחנו מאושרים אנחנו מלאי אמונה " איזה יום נפלא" "איזה אוכל טעים" "הייתה לי שיחה מדהימה היום" "אני מגשים את עצמי" "פגשתי היום אנשים נהדרים" וכד' דפוסי חשיבה, הן בעצם תבניות שהמוח מייצר בעקבות רגשות שיש לנו, התבניות הללו מהדהדות במציאות, שמייצרת עבורנו את אותן תבניות בחומר (דומה מושך דומה). יותר מזה כאשר בחיים, בכל מיני מצבים אנחנו נתקלים באיזשהו מצב, שבו התת מודע שלנו כבר מזהה את הרגש עוד לפני שאנחנו מרגישים המוח שלנו כבר מייצר אוטומטית את דפוס החשיבה שכבר יצרתם בעבר.

התוצאה של זה, זה שהתת מודע שלך מנהל את החיים שלך, במקום שאתה תנהל את התת מודע, ואתה תנהל את המציאות שבה אתה בוחר לחיות.

את האמונות/דפוסי החשיבה החיוביות הללו, עלינו לפתח. כל אמונה חיובית, היא כמו אבן טובה ויקרה שנזרקת לנחל והאדוות שלה ממשיכות להדהד והן חוזרות אלינו בצורת חומר חיובי, ואין קסם יותר גדול מזה. מכאן שאין לנו מה להשקיע בחומר, החומר החיובי יגיע אלינו ללא מאמץ ברגע שנשקיע בעצמינו. השינוי מתחיל מבפנים והשאר פשוט יקרה.


 
 
 

Comments


bottom of page